Sunday, May 18, 2008

Latest CTS Aptitude Interview Papers

11.A man sells apples. First he gives half of the total apples what he has and a half apple.

Then he gives half of the remaining and a half apple. He gives it in the same manner. After 7 times all are over. How many apples did he initially have.

ans: 127 apples.

12.In a club there are male and female members. If 15 female quit then the number of females will become double the number of males. If 45 males quit no. of female becomes five times the number of males. Find the number of females.

ans: females:175,males:80

13.When I was married 10 years back my wife was the sixth member of my family. Now I have a baby. Today my father was dead and I had a new the average age of my family is the same as that when I was married. Find the age of my father when I was married.


14.I and two of my friends were palying a game. For each win I get Rs 3. totally I had three wins. Player 2 got Rs9 and player 3 got Rs 12. how many games had been played.

15.A person gives a secret to two other persons in 5 minutes. How long will he take to tell the secret to 768 people.

16.There are 40 seats in a bus. People agree to share the money for the number of seats. The total money comes to 70.37. how many seats were free.

9 seats.Rs.2.27

17.I had Rs100 and I play. If I win I will hav Rs110 and if I lose I will hav Rs90. at the end I hav 2 wins and 2 loses. How much do I hav.

18.There were sums related to diagrams. They asked to calculate the areas of the circle, rectangle that were enclosed in other objects. They were simple.

20. In a village, there is flood. In one village causalities were less than the other. Why?

Ans : There were better health care centres(HCC).

21. A question on Pythagoras Theorem. Ans. 20

23. The distance between Mumbai & Calcutta is 25000 Km. Train goes from Mumbai to Culcutta for which Speed & Time are given. From C->M Speed alone is give. Of the above conditions which is not required. (Not Complete)

ans: The distance 25,000Km is not required. Because, Speed * Time = Distance. So only two conditions are required.

24. m < n & x>y Which is false?

Ans: x-m < y-n

25. A person has Rs.100. If he wins he gains 10%. If he loses the game, he loses 10%. He wins twice and loses twice. How much he has at the end?

Ans: Always less than 100.

26. Area of Shaded portion is ?

Ans : 115.5


27. In A tribal group two groups live in different climatic conditions. Ear Sensitivity is tested and found that one has more when compared to other. What is the reason.

Ans. Depends on the physical place and condition he is living.

There were many questions on logical reasoning.


There are two identical islands. Same tribe live in the islands. But their receptiveness varies.

This is the question.

There were four choices and we have to select the most appropriate one.

For the above one the answer is ----- because of climatic changes

There was a question in which they gave a polygon with all the external angles. we have to calculate the asked interior angle